Primaitinimas. Kada, kiek ir ką?
Kai maitinimas mamos pienuku įsibėgėja, dienos ir naktys tampa lengvesnės. Bet štai ateina naujasis etapas – primaitinimo pradžia. Ir vėl iškyla daug klaustukų: kada pradėti primaitinti? nuo kokių produktų pradėti? kaip siūlyti? ir pan. Vienos mamos tik ir laukia, kada jau galės pasiūlyti naujų skonių. Kitos – delsia. Ar tai dėl patogumo, kai vaikas valgo tik pienuką, ar dėl baimės, kad iškils sunkumų, ar dėl nežinojimo. Visgi, tas etapas ateina ir reikia žinoti pagrindinius primaitinimo principus.
Kada?
Jeigu vaikučio sveikata gera, svorio priauga pakankamai, tai mamos pienuku maitinamus mažylius rekomenduojama pradėti primaitinti ne anksčiau kaip 6 mėnesių (mišinuku maitinamus mažylius galima primaitinti nuo 4 mėnesių). Pačiai pradžiai galima duodi pačiulpti obuoliuko, ar duoti jo pagremžto su šaukšteliu. Tačiau atsiranda rizika, kad kūdikis, paragavęs saldaus vaisiaus, gali atsisakyti valgyti ne tokią jau ir gardžią košę…
Kiek?
Primaitinimas turi prasidėti labai iš lėto – nuo mažo šaukštelio – ir kiekį didinti palaipsniui iki pilnos porcijos (150 ml). Apsipratimui su nauju produktu ar ingredientu rekomenduojama skirti apie savaitę laiko ar bent jau 3 dienas. Per tą laiką gali pasireikšti alergija naujam produktui – bėrimas, pilvuko pūtimas, viduriavimas ar pan. Todėl reikia stebėti. Įvedant naują produktą stengkitės nemaišyti daugiau kaip 3-4 ingredientų – taip kūdikis lengviau pajaus naują skonį. Vaikai yra skirtingi, vieni greitai priima naujoves, kitiems reikia šiek tiek daugiau laiko. Todėl, atsakyti į klausimą „kiek kūdikis turi suvalgyti?“ neįmanoma. Nevalgaus kūdikio per prievartą neprimaitinsi, o valgaus – alkano nelaikysi. Vis dėlto, reikėtų atsižvelgti į kelis aspektus: nevalgiems kūdikiams tarp valgymų stengtis palaikyti ilgesnius tarpus ir neduoti užkandžiauti, o valgiesiems stengtis neviršyti 250 ml košės, nes 6-9 mėn. kūdikių skrandžio talpa yra būtent tokia.
Ką?
Kokią ruošti pirmąją košytę? Vieni rekomenduoja pradėti nuo daržovių, kiti – nuo grūdinių košių. Kartais tos rekomendacijos remiasi į esantį sezoną: rudenį, kuomet yra šviežių daržovių, verta naudotis jų maistingosiomis savybėmis. Tačiau, jei, tarkim, kūdikėlis sunkiau priauga svorio – tuomet rekomenduojama pradėti nuo grūdinių košyčių. Taip pat reikėtų atsižvelgti į kūdikio virškinimo sistemos ypatumus: jei viduriukai linkę kietėti, nederėtų pradėti primaitinimo nuo ryžių košės, ar virtos morkos; jei viduriai laisvesni – cukiniją, moliūgą, avižas pasilikti vėlesniam laikui. Jau patį pirmąjį primaitinimo mėnesį į košę galima įmaišyti kokybiško aliejaus – vertėtų pradėti nuo kelių lašiukų ir palaipsniui padidinti dozę iki 1 arbatinio šaukštelio. Sviestuku į košę skaninti rekomenduojama šiek tiek vėliau (apie 7 – 8 mėn).
Porcijos dienoje |
Konsistencija |
Kas naujo |
|
6 mėn. | 1 | Skysta, sutrinta smulkintuvu | Virtos daržovės: bulvės, morkos, cukinijos, brokoliai, kopūstai, žiedinis kopūstai, lęšiai, moliūgai. Paragavimui švieži vaisiai, uogos (augantys mūsų krašte, geriausiai mūsų darže) – obuoliai, kriaušės, slyvos, mėlynės, bananai. Ryžiai, avižos, grikiai. |
7 mėn. | 2 | Tirštesnė, bet vis dar trinama smulkintuvu | Virtos daržovės: baklažanai, burokėliai, pomidorai, saldžiosios paprikos, žirniai. Pomidorų, burokėlių, morkų sultys. Persikai, abrikosai, avietės, avokadai, braškės, žemuogės. Savos pagamintos (ar parduotuvėje pirktos) tyrelės. Kukurūzų, miežių, sorų, manų, kvietinės kruopos. Triušiena, veršiena, ėriena, žvėriena ar kalakutiena. |
8 mėn. | 2 – 3 | Pratinam prie gumuliukų – trinam košyte šakute | Virtos daržovės: špinatai, šparaginės pupelės. Prieskoninės žolelės: krapai, petražolės, bazilikai ir pan.). Kuskusas, makaronai, perlinės kruopos. Galima karvės pienu balinti grūdines košes (neviršyti 150 ml). Gervuogės, spanguolės, trešnės, vyšnios, mangai, kiviai, arbūzai, melionai. |
9 mėn. | 3-4 | Pratinam prie gumuliukų – trinam košyte šakute, pasiūlome smulkiai pjaustyto, kapoto maisto. | Neriebi kiauliena. Jogurtas. Pupelės. Agurkų sultys. |
10 mėn. | 3-4 | Grubiai trintas, smulkiai pjaustytas, kapotas maistas, mėsa malta. | Liesa žuvis (geriau jūrinė arba pagauta tėčio) – jūrinė lydeka, menkė, plekšnė, sterkas. Greipfrutų sultys. Kefyras, rūgpienis. |
11 mėn. | 3-4 | Grubiai trintas, smulkiai pjaustytas, kapotas maistas, mėsa malta. | Varškė, grietinė. |
12 mėn. | 3-4 | Grubiai trintas, smulkiai pjaustytas, kapotas maistas, mėsa malta. | Nevirti brokoliai, moliūgai, saldžiosios paprikos, cukinijos, kopūstai, ridikėliai, salotos, smulkinti ir be odelės pomidorai, špinatai, agurkai. Prieskoniai: pipirai, lauro lapai, druska, cukrus. Sultys: citrinų, apelsinų, mandarinų, ananasų, granatų, serbentų. Kiaušinis. Virtas, troškintas šeimos maistas. |
Įvedus į racioną mėsą (8-tą mėnesį mėsytę dedam į daržovių košę), atsiranda vandens poreikis. Kodėl? Mėsa, ypač triušiena, veršiena, yra rimtas geležies šaltinis. Pieno produktai, tame tarpe ir mamos pienas bei mišinukas, vartojami 2 valandos prieš ir po maisto, t.y. mėsos, trukdo tą geležį įsisavinti. Dėl to, po pietų kūdikiui reikėtų duoti atsigerti vandenuko. Žinoma, tai gali būti nebūtinai vanduo, arbatos ar sultys taip pat tiks. Bet nepadarysite klaidos, jei pratinsite vaiką prie sveikiausio gėrimo be jokių saldiklių.
Užkandžiai
Užkandžiai duodami tarp maitinimų. Tai būtų netraškūs riestainiai, juoda duona (geriausia šiek tiek padžiovinta), duoniukai, morka ar kietas obuolio gabaliukas. Šie užkandžiai pasitarnauja kūdikiui dantenų masažui, pasikasymui, kai dygsta dantukai. Taip pat formuojasi kramtymo įprotis.