1-3 metų vaiko mityba
Mityba yra neatsiejama mūsų gyvenimo dalis. Tinkama mityba jau senai nebelaikoma tik tai, ką mes valgome; svarbu, kaip ir kada mes valgome. Aktualu, kad valgymas keltų kuo daugiau teigiamų emocijų.
Gimus vaikeliui, tėvus užgula didelės atsakomybės už vaiko sveikatą našta. Deja, daugiau dėmesio skirdami įvairioms ligoms gydyti, neretas pamiršta, kad tinkama vaiko mityba ne tik padeda nuraminti alkio jausmą, bet ir sudaro sąlygas vaikui sveikai augti ir tobulėti, suteikia pakankamai energijos judėti bei būti atspariam ligoms.
TAIP PAT SKAITYKITE: Primaitinimas. Kada, kiek ir ką?
Norint užauginti sveiką vaiką, reikia pradėti nuo sveikos ir subalansuotos mitybos. Tinkamai maitinamas vaikas gali išvengti sveikatos sutrikimų, tokių kaip nutukimo, cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų ar kt., kurios vis dažnesnės vaikų ir paauglių tarpe.
Pagrindinės mažų vaikų sveikos mitybos taisyklės
1-3 metų vaikui, pradėjusiam valgyti suaugusiųjų maistą, svarbu yra maisto derinimas ir įvairovė. Būtina, kad vaikas valgytų tiksliai nustatytu režimu, valgymui būtų skiriama pakankamai laiko. Tėvams patariama leisti bandyti valgyti vaikui pačiam, taip jis įgis tinkamų valgymo įgūdžių ir sparčiau vystysis pirštų smulkieji judesiai. Neužtęskite maitinimo iki valandos. Jei vaikas nebenori valgyti, jis jaučiasi sotus. Nereikėtų per prievartą siūlyti maisto – tai sukelia neigiamas emocijas ir vaikas išvis gali atsisakyti valgyti.
Maisto įvairovė
Viena pagrindinių mitybos taisyklių – stengtis maitinti kuo įvairesniu maistu, kad vaikas gautų visų jam reikalingų vitaminų, mineralų ir maistinių medžiagų. Net ir pati sveikiausia daržovė neturi visų reikiamų medžiagų. Nepakankamas maistinių medžiagų kiekis gali būti vaiko irzlumo, sutrikusios dėmesio koncentracijos, bendro silpnumo, kaulų, raumenų vystymosi sutrikimų ir kitų ligų priežastimi. Kad vaikas gautų pakankamai maistinių medžiagų bei vitaminų, ne tik svarbu, kokius maisto produktus parenkame, bet ir kaip maistą pagaminame. Kad maiste išliktų kuo daugiau vertingų maistinių medžiagų, geriausias gaminimo būdas – virti garuose arba troškinti.
Pakankamas maisto kiekis
Augančiam organizmui būtina gauti tinkamą kiekį kalorijų ir jas teisingai paskirstyti dienos eigoje.Tai svarbu ne tik energijai palaikyti, bet ir tinkamam vaiko augimui bei vystymuisi. Vaikas turi gauti reikalingą skysčių kiekį, kurį reikia koreguoti pagal gaunamo maisto kaloringumą bei riebumą. 1-3 metų vaikai per dieną turėtų vidutiniškai išgerti 400-600 ml vandens.
TAIP PAT SKAITYKITE: Vaiko mityba: maisto režimas, racionas ir draudžiami patiekalai
Dienos maisto racionas
Kaip ir suaugusiesiems, vaikams tinkamiausia mityba yra ta, kuri atitinka LR Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintą Mitybos pasirinkimo piramidę. Tad vaikas turėtų valgyti:
- Grūdinius maisto produktus (duonos gaminius, įvairių kruopų produktus), kurie yra pagrindinis angliavandenių šaltinis ir teikia organizmui lengvai įsisavinamos energijos. Taip pat šie produktai yra B grupės vitaminų, mineralų ir ląstelienos šaltinis. Grūdinių maisto produktų vaikas turėtų gauti daugiausiai.
- Kuo daugiau šviežių daržovių ir vaisių (tinkamiausia rinktis pagal sezoną augančius vaisius ir daržoves). Tai didžiausias visų vitaminų, mikroelementų, mineralų ir virškinimui reikalingų skaidulų šaltinis. Vaisiai ir daržovės itin svarbūs dėl vitamino C, kuris veikia organizme kaip antioksidantas ir padeda įsisavinti geležį. Jo gausu žalios spalvos daržovėse ir citrusiniuose vaisiuose. Vitaminų galima gauti ir su šviežiomis sultimis. Perkant sultis pakeliuose, reikėtų patikrinti, ar sudėtyje nėra dirbtinių saldiklių (neskaitant gliukozės, cukraus ar fruktozės). Draudžiami saldikliai vaikams – sacharinas ir aspartamas. Naudingiau rinktis šviežius vaisius nei iš jų spaustas sultis. Vaisiuose gausu skaidulų, o gaminant sultis, po sąlyčio su oru, pradeda sparčiai irti vitaminai.
- Ankštinius produktus (įvairių rūšių pupeles, lęšius, sojos produktus, žirnius) – tai labai geras augalinės kilmės baltymų ir geležies šaltinis.
- Pieną ir jo produktus (jogurtą, kefyrą, varškę, sūrį), kurie yra pagrindinis kalcio ir fosforo, reikalingų kaulams ir dantims, šaltinis.
- Liesą mėsą, su kuria gaunama baltymų, geležies, cinko, B grupės vitaminų.
- Visų rūšių žuvį, pasižyminčią nepakeičiamų amino rūgščių gausa. Jos svarbios vaikučio protinei raidai, nervinei sistemai.
Ko neturėtumėte duoti mažyliui?
- saldumynų ar produktų, turinčių daug cukraus
- sūrių produktų, kuriuose druskos daugiau kaip 0,4g/100g
- maisto produktų, keptų aliejuje
- gazuotų gėrimų
- kisielių
- riebios bei rūkytos mėsos ar žuvies
- maisto gaminių, turinčių daug maisto priedų. Daug vertingesnis tas maistas, kurį ruošiame patys namuose.
Energijos ir maistinių medžiagų normos 1-3 metų vaikams nustatytos pagal Lietuvos Respublikos sveikatos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymą Nr. V-964 „Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“:
Energija, kcal | Baltymai, g | Riebalai, g | Angliavandeniai, g | |
Paros normos | 1400 | 45 | 50 | 193 |
Pusryčiai (20-25%) | 280-350 | 9-11 | 10-13 | 39-49 |
Pietūs (30-40%) | 420-560 | 14-18 | 15-20 | 58-77 |
Pavakariai ar priešpiečiai (10-15%) |
140-210 | 5-7 | 5-8 | 19-29 |
Vakarienė (20-25%) | 280-350 | 9-11 | 10-13 | 39-49 |
1-3 METŲ VAIKO VALGIARAŠČIO PAVYZDYS
Pusryčiai:
Avižinė ar kitų grūdų košė (50 g), virta vandenyje + nedidelis kiekis aliejaus. Galima pridėti vaisių.
Pietūs:
Trinta moliūgų sriuba (100 g)
Virta ar troškinta paukštiena (100 g) ar žuvis, pavyzdžiui, lašiša (90 g) + 1 bulvė + brokoliai (100 g)
Pavakariai/priešpiečiai:
Natūralus jogurtas (be pridėtinių cukrų) arba varškė (130 g) + uogienė arba smulkintas vaisius (20 g) + mažas bananas (70 g)
Vakarienė:
Pieniška sriuba (200 ml) su makaronais (30 g). Taip pat tinka virtinukai ar blyneliai.
Visos dienos metu nereikėtų pamiršti vaikui pasiūlyti atsigerti vandens ar vaisinių arbatų. Svarbiausia stengtis įtraukti kuo daugiau maisto produktų ir juos keisti. Mėsą galima pakeisti ankštiniais produktais, įtraukti kitokių daržovių ar vaisių bei sumaltų riešutų.
Tinkamos vaikų mitybos įpročius būtina formuoti nuo pat mažens – kad vaikas augtų sveikas, laimingas ir klaidų nereikėtų taisyti jam užaugus.
Parengė vaikų klinika „Mama, aš sergu“. Publikuota žurnale „Sumani mama“ nr. 5.